divendres, 25 d’abril del 2014

Una 'prèvia', panoràmica, d'Esther Jover

DL., 21/04/2014

Novel·la històrica, reculls, relats i experiments literaris per Sant Jordi

Escrit per: E.J.M.

Tot i que hi ha gent que sempre s’avança a la compra de llibres, el dia de Sant Jordi continua sent el dia més fort de vendes. Prepareu-vos per dimarts i, si encara dubteu entre les propostes dels autors i les editorials andorranes, aquí repassem les obres publicades en els últims mesos.

Una de les campanades del Sant Jordi, tant a Andorra com a Catalunya, s’espera que sigui la novel·la ucrònica Els ambaixadors (Destino), d’Albert Villaró, premi Josep Pla 2014. L’escriptor passarà la jornada del llibre a Barcelona dedicant exemplars als seus lectors.

Villaró hi serà present per partida doble ja que fa uns mesos va publicar el recull de relats La selva moral 2.0 (editorial Andorra), una edició revisada i ampliada de La selva moral (La Magrana, 1993). L’editorial Andorra apunta alt aquesta jornada literària, ja que es presenta amb dues obres acabades de sortir del forn: el recull d’escrits L’Andorra de Pere Canturri, de l’historiador i exministre de Cultura, i L’home de mirada clara, de Ludmilla Lacueva, que ha novel·lat la vida de Charles Romeu, veguer francès de 1887 a 1933.

Editorial Andorra també ha completat la trilogia andorrana d’Isabelle Sandy, amb les edicions bilingües de Nits andorranes (1938) i La nova Andorra (1949). El museu de l’elefant de Joan Peruga, triomfadora del Sant Jordi de l’any passat, tornarà a treure el nas.

Un altre autor que promet fer-se sentir demà és el membre del col·lectiu Portella David Gálvez, que amb Cartes mortes (editorial Males Herbes) ha revolucionat el format clàssic de la literatura.

Els premis literaris que s’entreguen al país no poden faltar en la llista d’indispensables: el premi Carlemany de foment de la lectura, L’home dels ulls grisos (Proa), del debutant Antoni López Massó, i el premi Fiter i Rossell –dotat després de tres edicions declarat desert–, La ciutat de les flors, de l’escriptor Albert Hernàndez Xulvi.

Gràcies a l’èxit d’una campanya de micromecenatge, Àlvar Valls ha publicat Al cap dels anys. Militància, presó i exili 1970-1998 (Edicions del 1979), en què relata les seves memòries com a militant independentista català i l’exili a Andorra.

Alfred Llahí serà present al seu tercer Sant Jordi consecutiu amb el llibre divulgatiu sobre el nomenclàtor Qui és qui als carrers d’Andorra (2+1 Editors). L’editorial també ha editat, en benefici de Càritas, A la recerca de la felicitat, de l’abat benedictí Christopher Jamison.

L’editorial A4 Edicions aportarà les últimes novetats: Canya i Pedra, dibuixos amb canya de Francesc Galobardes, i Què mengem a Andorra, de Cristina Ribes Sagués.

Altres llibres destacats són Ràdio Andorra. La història d’un mite que va fer història (Crèdit Andorrà, 2013), un volum necessari escrit per Gualbert Osorio, i Camins de poesia (Voliana Edicions), un recull de poemes d’Esteve Albert seleccionats per l’editorial.

Per als més aventurers, en aquest repàs d’obres no hi poden faltar les obres Rodamons de la mar: Les aventures de Clare i Edward Allcard a bord del seu veler Johanne abans de convertir-se en el Ciutat Badalona (Viena Edicions), la guia de senderisme Andorra. 17 excursions a peu(Cossetània Edicions), de Manel Figuera, i L’Urgellet i la Seu d’Ur­gell. El patrimoni i 40 rutes a peu(Edicions Salòria), d’Albert de Gràcia i Ricard Lobo.

Quant a llibres editats per institucions i entitats esmentem Petits mamífers i ratpenats d’Andorra, elaborat pel Centre d’Estudis de la Neu i la Muntanya (Cenma); Història territorial de la vall d’Andorra. Dels orígens al segle XV (Consell General), de Jacinto Bonales, premi Principat d’Andorra d’investigació històrica 2012; L’emissió de moneda a Andorra, d’uns inicis entrebancats a la consolidació, volum número set de Papers de recerca històrica (Societat Andorrana de Ciències), i 100 anys de la carretera la Seu d’Urgell-Andorra la Vella (1913-2013), monogràfic editat pels governs andorrà i espanyol.

Tot a punt per triar i remenar. Sant Jordi 2014 ja és aquí.