dilluns, 31 de març del 2014

Cartes mortes', ressenya de Josep Terradas a 'Quadern de llibres' de 'Sonograma'

Títol: Cartes mortes
Autor: David Gálvez
I.S.B.N: 9788494188824
Editorial: Editorial Males Herbes
L’editorial Males Herbes continua, amb encert, la recerca d’autors amb un talent literari original i alternatiu, com és el cas de David Gálvez i les seves Cartes mortes. Gálvez (Vilanova i la Geltrú, 1971) és un escriptor andorrà en llengua catalana i castellana; articulista, narrador poeta i assagista demostra en aquesta novel·la un domini increïble del discurs narratiu i una formació excel·lent com a lector.

Jorge Luis Borges es considerava lector abans que escriptor; aquest amor per la lectura ho demostra David Gálvez en aquest fabulós joc narratiu de investigació literària que tenim davant. Novel·la estructurada en cartes que el nostre narrador envia a un personatge misteriós d’identitats canviants, on li planteja una sèrie de misteris literaris, artístics, filosòfics i històrics de personatges del segle XX relacionats (possiblement?) en curioses coincidències espai-temps.

Les obsessions del nostre narrador comencen per buscar la prova definitiva de la participació de Julio Cortàzar en la traducció del llibre Ferdydurcke de Witold Gombrowicz, escriptor polonès emigrat a Argentina durant la Segona Guerra Mundial; la recerca d’aquesta participació de Cortázar el farà relacionar amb la que serà la seva dona Aurora Bernárdez, escriptora i traductora, junt amb Saul Yurkievich, l’innovador escriptor argentí. En aquest joc de coincidències i extravagants recerques, Gombrowicz juga a escacs amb James Joyce, i també juguen a escacs Vladimir Nobokov amb Marcel Duchamp, tot per un Buenos Aires per on treu el cap Antonin Artaud.

L’estil de l’autor és treballat de contingut i forma, ple de recursos i arguments literaris perfectament lligats que sorprenen al lector; la seva elaboració, però, permet una lectura àgil, això si, amb un bolígraf, paper i enciclopèdia a l’abast per gaudir de les dades de la investigació. Obra totalment original on podem veure un cert homenatge als autors com Borges, Cortázar,… i on també podríem trobar una lleu referència a l’obra del nostre Joan Perucho, on jugava amb les coincidències de personatges literaris amb personatges històrics.

Novel·la tremendament original i atractiva que estimula als lectors per la qualitat dels seus personatges (Kafka, Joyce, Duchamp…), el viatge a ciutats com Berlín, Bombay, Buenos Aires i l’humor intel·ligent en situacions que ens pot recordar al millor Calders. Sense dubte esperarem amb interès el proper llibre de David Gálvez.
Text: Josep Terradas