dijous, 26 de febrer del 2015

Sobre la presentació de 'Res no és real' a 'El Periòdic d'Andorra'

David Gálvez presenta ‘Res no és real’ a la Puça

L’escriptor andorrà publica la seva segona novel·la, plena de misteri

David Gálvez, La Puça, Novel·la, Literatura andorrana, Res no és real
L'escriptor andorrà David Gálvez.
El cafè llibreria La Puça d’Andorra la Vella va ser ahir, de nou, l’escenari de la presentació del llibre d’un escriptor andorrà, tot i que nascut a Vilanova i la Geltrú. Per a David Gálvez Res no és real suposa la seva segona novel·la després de publicar l’any passat Cartes mortes. El títol del segon llibre de Gálvez és tan desconcertant com la història que amaga les seves pàgines.
 
«En Campverd escriu per salvar les paraules, la seva missió és impedir que desapareguin. Li calen per poder continuar relatant el dia a dia de la seva comunitat aïllada. Són gent senzilla, la seva vida gira al voltant dels grans camps de maduixes, on treballen i viuen, atrapats en una rutina aparentment arbitrària, ignorants del món que existeix més enllà». El llenguatge, les paraules i la memòria són alguns dels pilars d’aquest magnífic desconcert que atrapa al lector i li fa plantejar-se moltes d’aquelles preguntes universals com qui som, d’on venim o cap a on anem. Tot i que intenti respondre preguntes tan filosòfiques, Gálvez va deixar clar posant-li humor que no és cap filòsof. 
 
L’escriptor intenta que el lector s’hagi de plantejar novament preguntes com: què és la mort? Perquè segons l’escriptor andorrà «tenim mecanismes establerts per a reaccionar contra –per exemple– la mort» i el que fa és buscar noves reaccions, plantejar-se altres formes d’afrontar les situacions a les quals la societat s’hi ha acostumat. De fet, Gálvez va afirmar que «per a moltes coses no hi ha explicació; no ho sabem tot». 
 
Si una cosa va quedar clara de les paraules de l’autor és que el lector haurà de treballar i exercitar la imaginació per omplir els forats que presenta la novel·la, que cobreix aproximadament un any de vida del protagonista. Extreu un període de temps concret d’una vida sense donar-hi antecedents i deixant el final, una vegada més, obert. Quan a Gálvez se li va preguntar com acaba la història va admetre entre riure que «no sé què passarà». 
 
Sensacions i lectures / Gálvez va estar acompanyat del periodista Albert Roig i de l’exdirector de Promoció Cultural, Joan Sans. Roig va participar com a lector, explicant les sensacions que li va transmetre el llibre tant la primera com la segona vegada que se’l llegia. El periodista va recordar quan a l’any 2009 Gálvez anava publicant els capítols en un blog a través de la xarxa i ell esperava «impacient» les noves entrades tot i «no entendre res». Això sí, Roig va reconèixer que la forma d’escriure de Gálvez li recordava a Kafka «per l’ambient angoixant, irreal», i que no deixava d’imaginar-se vivint en el món de Res no és real.
 
Sans, per la seva part, va fer un recull d’algunes frases que apareixen al llibre. Escriptor, periodista i lectors van intentar buscar-ne el significat. La màgia de la lectura i la imaginació van fer que ens alguns casos coincidissin i en d’altres, gens.