divendres, 8 d’abril del 2016

'Accelerant el pas per Sant Jordi' (Alba Doral 'Diari d'Andorra', 28/03/2016)


Està aquí, a les portes, i les editorials del país bullen d’activitat, com és de rigor. Amb ben bé una dotzena de títols entre els produïts al país i els que d’una manera o una altra, sigui per l’autor o per la temàtica i escenari, estan relacionats amb les Valls.
Editorial Andorra desembarca enguany amb tota una flotilla de nous títols, amb la diversitat per bandera. Cinc novetats que presentarà a la fira del llibre el proper 23 d’abril i amb temàtiques que van de la música a la poesia o els viatges. De moment, acaben de presentar a la premsa dos dels llibres: El Principat d’Andorra, el seient número 184 de l’Assemblea General de les Nacions Unides, de Joan Obiols, que inicia la col·lecció Viatge universal pel Pirineu, que publicaran conjuntament amb l’alturgellenca Edicions Salòria. També amb aquest segell han col·laborat per a la Seu d’Urgell. I també l’sketchbook d’Albert Viladés, amb dibuixos de l’artista i textos de Pep Albanell.
Però encara els queden cartutxos. Per començar, David Gálvez Casellas, a qui després de publicar amb Editorial Males Herbes recuperen amb L’obra articulística d’Arseni Sugranyes. Les novetats d’aquesta casa depararan també l’oportunitat de veure la conversió a la poesia de l’artista plàstic Arnau Orobitg, qui publica Distàncies. I, finalment, la música: novament amb Gálvez, que ha escrit els textos que acompanyen el nou àlbum d’Hysteriofunk Andorra i que s’editen en forma de llibre-disc, Forma, en el vintè aniversari de la banda.
També Edicions del Diari d’Andorra dóna a conèixer un dels títols que prepara per a aquest Sant Jordi: Josep Maria Mas Pons, Pere de l’Oros. Vida política 1960-1991, signat pel periodista Albert Roig, qui aprofita la vida del personatge biografiat per examinar els canvis socials, econòmics i institucionals que va viure Andorra en una etapa crucial del segle passat. El volum es presentarà el proper dia 5 en un acte al Consell General.
També en clau d’història d’Andor­ra i relatat per un dels personatges que hi van participar arriba la novetat d’Anem Editors: L’entrellat d’un consolat, treball que recull les memòries de Benet Pantebre, qui va ser cònsol d’Andorra la Vella a la dècada dels setanta. La presentació al públic, el 21 d’abril al Centre de Congressos de la capital.
Mesclant, que dirigeix Àngel Dalmau, també opta per la temàtica biogràfica i els apunts històrics, en aquest cas, amb els records del pare de l’editor com a eix central d’Allò era una altra cosa. I canviant de registre, Els ocells de la Seu, un catàleg fotogràfic de les aus de la zona realitzat en col·laboració amb Aubèr­ria. A banda, tot i que ja té uns mesos de recorregut, el llibre infantil El Tamarro, amb textos d’Agustí Franch.
Pel que fa a segells del país, també Límits té novetat a la cuina: el ja anunciat segon volum de Rainer Lou, que recull la correspondència entre Rainer Maria Rilke i i Lou Andreas-Salomé. Però en aquest cas Sant Jordi no és la seva guerra, un espai massa marcat pels autors mediàtics per concórrer amb un títol minoritari; així que més aviat sortirà al carrer cap al mes de juny.
Després, apunta Miquel Clua (al capdavant del segell amb Marc Miró) es posaran a treballar ja amb el següent projecte: Seahorse, de l’autora índia Janice Pariat, qui va obtenir amb aquesta novel·la el premi més cobejat de les lletres al seu país, The Hindu Literary Prize.
També arriba a les llibreries l’últim premi Fiter i Rossell, editat en aquest cas per la lleidatana Pagès. La nena de la casa de la bauma, de la debutant Maria Encarnació Bellostas.
A banda, els autors del país també presenten les seves novetats. Albert Salvadó reapareix amb El ball de la vida, en col·laboració amb Anna Tohà (ed. Meteora) i David Arrabal torna a apostar pels relats fantàstics. L’ambaixador Manuel Montobbio, en clau d’escriptor, presentarà Búnkeres, reflexions poètiques que edita Icària. I el periodista Genís Sinca ambienta la segona novel·la, Malparits!, a Andorra (Columna).