diumenge, 10 de maig del 2015

Ressenya d'Antoni Munné-Jordà

Res no és real
de David Gálvez
"Distorsions", 19, Editorial Males Herbes, Barcelona, febrer 2015.

David Gálvez (Vilanova i la Geltrú, 1970) va debutar a Males Herbes l'any passat amb una remarcable novel·la epistolar, Cartes mortes, menada per l'arrabatat impuls d'Antonin Artaud i que no vam ressenyar perquè no entrava dins l'àmbit d'aquest butlletí. Ara hi torna amb una novel·la dietarística, Res no és real.

 

Com en algunes obres de ciència-ficció iniciàtica d'Aldiss o de Lessing, de Benet i Jornet o de Pedrolo, el narrador parla des d'un món tancat, entre límits infranquejables i desconeixedor dels éssers externs que en tenen cura, "els que ens vigilen". Aquí som en uns immensos horts de maduixes, envoltats de murs altíssims i coberts per un sostre d'hivernacle, fornits d'aigua regularment, fins que arriben periòdicament i aleatòriament les secades i la set, que menen al temps d'horror. Sánchez Piñol n'hauria fet una al·legoria dels negres del Maresme, però Gálvez ho transforma en una faula il·lustradora de la redempció per l'escriptura.

 

Una nova obra destacable de Males Herbes, aquesta investigació sistemàtica i implacable de les eines d'escriptura com a fornidores de memòria i de consciència.

 

amj