divendres, 19 de desembre del 2014

Novetats literàries de Rubio i Gálvez per a l'any que ve (LAIA FERRÉ MAROT)

Categoria: Cultura

PUBLICAT EL DIVENDRES, 19 DESEMBRE 2014

Els dos autors publiquen llibre al febrer

LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Escriuries un 'best seller'?Els autors andorrans segueixen treballant i publicant, i els lectors no hauran d'esperar gaire perquè les novetats arriben a principis del 2015. David Gálvez (Cartes Mortes) torna amb una novel·la que l'editorial Males Herbes publicarà al febrer, i també serà aquest mes el de la publicació del recull de contes L'altre costat del mirall, amb el qual Iñaki Rubio va guanyar el premi Joaquim Ruyra de narrativa. Ara bé, tal i com va explicar ahir l'autor als Berenars Literaris organitzats pel Centre de Cultura Catalana a La Puça, no el presentarà al Principat fins al març.
I per anar obrint boca, Gálvez va fer ahir una pinzellada del nou llibre; no té res a veure amb Cartes Mortes, per a aquells que s'ho preguntin. Dins de la cerca de l'escriptor –els dos autors van coincidir ahir amb Javier Cercas en que s'escriu per buscar respostes, «a preguntes que un mateix es fa», va puntualitzar Rubio– Gálvez en la propera novel·la que publicarà, tot i que la va escriure fa temps, es qüestiona sobre «l'angoixa brutal provocada per un somni real», i a partir d'aquí «desenvolupo tot el llibre».
Gálvez va afirmar ahir en l'àmbit de la tertúlia literària que sempre hi ha «un motor que et mou escriure». A Cartes mortes aquest va ser el preguntar-se sobre el límit entre bogeria i normalitat. Una pregunta que es farà el lector, però que no espera resposta. Una escena que ho podria exemplificar: recorden l'escena del port de Alguien voló sobre el nido del cuco? Quan Randle McMurphy fa creure al vigilant que són professors universitaris per poder navegar? Segons Gálvez Cartes mortes és un llibre que «no va de res», precisament, «la gràcia és no definir».
Antologies/ Els escriptors es guardaven més sorpreses per les postres. Gálvez també ha participat aquest any en una antologia de contes, «un encàrrec fet a 20 escriptors en actiu en llengua catalana de diverses editorials» sota el tema: Viatges en el temps. El llibre sortirà publicat el mes de març i al mateix Gálvez li desperta curiositat ja que «ningú coneix els contes dels altres».
Pel seu cantó, Rubio ha participat en un volum conjunt de l'Associació del llibre del Pirineu, en el qual s'han demanat a diversos escriptors escriure un conte ambientat en diferents llocs del Pirineu català; el seu lloc escollit ha estat Castellbò. Desconeix però, quan en serà la publicació.