Sobre “Cartes mortes”, de David Gálvez
En calent, Cartes mortes, obra de David Gálvez, et pot deixar amb el mateix desconcert amb el que has començat. Un desconcert que no et deixa fred, al contrari. Fora de les seves pàgines, buides de personatges normals i d’una trama concreta, el cap dóna voltes al voltant d’aquesta lectura. Cadascú en traurà coses diferents. El què és segur és que no deixa indiferent.
Aquest llibre, editat per Males Herbes, és el recipient d’unes cartes d’un narrador desconegut que està capficat en buscar explicacions que treguin l’entrellat d’anècdotes biogràfiques de personatges tan estrangers com Duchamp, Hitler, Gombrowitz i d’altres de més nostrats com Dalí o Palau i Fabre. I on apareixen escenaris tan exòtics com Buenos Aires, Alemanya o Bombai i més pròxims com Andorra (en certa mesura també exòtica).
És possible que alguna persona tan marciana com qui envia les cartes quedi igual d’emocionada en descobrir els detalls que aquests personatges rellevants van viure. En el meu cas, com crec que és el de la majoria de gent, no és així tot i que anima a saber més d’aquestes persones. Diferent seria si hi aparegués gent com Georges Remi, Cels Gomis o Josep Zulueta… (cadascú amb els seus cultes a la personalitat personals i íntims).
D’aquesta manera poso distància amb el protagonista i el deixo en safata per fer-ne judici: És un boig amb la “L” de looser al front? O és un il·lustrat digne d’admirar? A més a més hi ha fragments, crec que en la mida justa, de narrativa poètica que m’han agradat molt i que em familiaritzen d’una manera incòmoda amb el misteriós personatge que escriu. Sí, és contradictori amb el que he dit abans però la complexitat humana ja ho fa aquestes coses.
Mai hagués pensat que una obra tan experimental pogués donar tant bon resultat i això fa adonar-me que escrivint es pot fer qualsevol cosa i explorar terreny desconegut. Els llibres de proximitat poden anar molt més enllà dels contes per infants i literatura excursionista, i en aquest en concret li he agafat molta estima. Per trencador, enigmàtic i inquietant.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada