diumenge, 14 de juny del 2015

Sobre 'Punts de fuga' (a 'Gent normal' per Ramon Mas)

US REGALEM UN TAST DIGITAL DEL LLIBRE “PUNTS DE FUGA”



Cada Sant Jordi, i des de 2012, us preparem amb cura una especial selecció de contes i aquest any no podria ser menys! L'Editorial Males Herbes s’ha encarregat de fer la feina per nosaltres i edita el recull Punt de Fuga, on apareixen les històries que us explicaria l’avi a la vora del foc, sempre i quan el vostre avi fos un entès en ciència ficció, i un expert en els viatges en el temps (i ens consta que tots els avis d’això en saben un bon tros!) Aquí podeu descarregar 40 pàgines de l'original, que trobareu la Diada de Sant Jordi a la seva parada de Passeig de Gràcia nº 17. Ara, només falta la rosa!

Punts de fuga va néixer com un joc. La nostra idea era proposar un repte a una sèrie d’escriptors i veure com s’hi enfrontaven, si s’hi adaptaven o si se l’emportaven al seu propi terreny. L’única premissa era que escrivissin un relat en el que aparegués algun tipus de salt en el temps, de qualsevol mena. Volíem que ens sorprenguessin i ho van fer.

Tot i que la premissa de les narracions era de ciència ficció, vam obrir les comportes de bat a bat per convidar-hi un gran varietat d’escriptors que consideràvem afins a la nostra manera d’entendre la literatura. Ens era igual si provenien del món de la poesia, el teatre, la novel·la policíaca, el realisme, l’experimentació o l’especulació científica.

En algun moment s’ha dit que Punts de fuga és una mostra generacional, i en part potser sigui així, però us assegurem que aquesta no ha estat en cap moment la nostra intenció. Si bé és cert que la majoria de participants tenen menys de 45 anys, el nexe d’unió entre ells, més que una franja d’edat, és la voluntat de trencar amb els convencionalismes predominants, ja siguin lingüístics o temàtics, i de desviar-se d’un cert tipus de costumisme innocent que des de fa dècades predomina en la literatura catalana.

Ja tenim el taulell a punt i les fitxes col·locades, que comenci la partida:
Els quatre relats (que en veritat en són onze) que els amics de Gent Normal tenen la gentilesa de regalar-vos són una mostra clara de la pluralitat d’enfocaments que trobareu a Punts de fuga.

El primer és un viatge al propi passat en clau íntima, intens i emotiu, signat per la Carla Benet i titulat La pluja. El segueix La crida més enllà del temps, d’Enic Herce, un conte per amants del gènere més clàssic, ple de referències Lovecraftianes i paradoxes temporals. El tercer és un conjunt de vuit microrelats, divertits i poètics, d’en Martí Sales, aplegats sota un títol impronunciable. I el quart i darrer és un conte estrany i imaginatiu, com tots els del mestre Ruy d’Aleixo, que especula sobre el futur de l’evolució humana i porta com a títol Zoo Palau.

Però no oblideu que això és només un petit tast, Punts de fuga conté tants universos i veus diferents com autors hi participen, i és per això que val la pena perdre-s’hi durant tota una eternitat, o dues.

Els editors

Descàrrega de Punts de fuga

Fotografia de portada: Les Males Herbes
Text: Ramon Mas
Correcció: Raquel Molina